End-of-arm tool voor robots

Mon Apr 29 2024

04 29

End-of-arm tool voor robots

22/06/2023

Door Ad Spijkers

Veilig automatiseren in de automobiel- en staalindustrie kan zonder perslucht, met de magnetische E-gripper van Goudsmit Magnetics.


     

Het bedrijf uit Waalre heeft een elektrisch schakelbare magneetgrijper ontwikkeld. De gripper is bedoeld voor het tillen, heffen of plaatsen van ferromagnetische producten zoals plaatstaal in onder meer de automobiel- en staalverwerkende industrie. Het systeem werkt zonder perslucht en is een aanvulling op de huidige generatie pneumatisch aangestuurde magneetgrijpers.

De end-of-arm tool kan worden bevestigd aan robots en manipulatoren. Hij houdt een eenmaal gegrepen staalplaat of ander product stevig op zijn plaats, ook tijdens pick and place handelingen. Het energetisch zuinige magneetsysteem is bi-stabiel uitgevoerd, zodat zelfs bij stroomuitval, een noodstop of storing de procesveiligheid gewaarborgd blijft. De gripper is mechatronisch geconstrueerd en bevat geen bewegende delen. Hij is slijtvast en heeft een levensduur van meer dan tien miljoen schakelingen.

Intelligente tool

De elektrisch schakelbare magneetgrijper is ontwikkeld vanuit vragen uit de markt. Gebruikers hebben niet altijd perslucht voorhanden en willen een veilig en betrouwbaar systeem voor automatiseringsprocessen. De magneetgrijper is uitgerust met een complete set sensoren, waaronder inductieve sensoren voor het detecteren van productaanwezigheid, maar ook Hall-sensoren voor het signaleren van de aan/uit-stand.

Als het werkstuk verloren gaat door een botsing  of om een andere reden, dan krijgt de PLC real-time een melding. Hierdoor kan de lijnbesturing dienovereenkomstig reageren en ondervindt het productieproces geen  ernstige storing. Bovendien is de E-Gripper uitgerust met rondom zichtbare LED verlichting die de status van het systeem aangeeft met kleuren en lichtsignalen. Handig voor operators.

Hoge productiviteit

De E-Gripper heeft een schakeltijd van 350 ms, wat resulteert in snelle cyclustijden. De magneetgrijper houdt producten zoals staalplaat stevig vast op een relatief klein oppervlak en vereist geen omstelling bij wisselende productafmetingen. De magnetische robotgrijper is een mechatronisch product zonder bewegende delen, waardoor er geen slijtage optreedt. Het enige slijtdeel is de friction ring die gemakkelijk verwisselbaar is en de levensduur van de gripper verlengt.

De magneetgrijper is voorzien van schroefgaten aan de bovenzijde en is eenvoudig te bevestigen aan een robotarm als end effector. De besturing wordt verzorgd door interne elektronica met geïntegreerde microprocessor en kan worden aangesloten met slechts één kabel voor 'Power & Logic'. De handleiding bevat duidelijke montage-instructies, waardoor inbedrijfstelling snel en eenvoudig is.

Foto: Goudsmit Magnetics