Configurator voor vacuümsystemen

Mon Apr 29 2024

04 29

Configurator voor vacuümsystemen

01/08/2023

Door Ad Spijkers

Schmalz ondersteunt gebruikers met softwaremodules, online tools, slimme producten en vacuümkennis.


     

Bij automatisering werken verschillende systemen en technologieën hand in hand. Integrators moeten er zeker van zijn dat alle componenten soepel samenwerken en naadloos gegevens en informatie kunnen uitwisselen.

Planmatig werken

De weg naar automatisering met behulp van begint met een plan. Alleen wie een systeem vakkundig ontwerpt, de levensduur van de gebruikte producten kent en rekening houdt met slijtage kan uiteindelijk de inbedrijfstelling versnellen en ontevreden klanten voorkomen. Veel fabrikanten van robots, grijpers en componenten verkleinen dit risico voor eindklanten en integrators. Ze bieden vooraf gedefinieerde oplossingen met een hoge mate van integratie voor specifieke toepassingen.

Online configurators versnellen de implementatie en ondersteunen de simulatie van het hele proces door CAD-gegevens voor de digital twin te leveren. Met de nieuwe PXT-configurator kunnen gebruikers hun eigen individuele grijper creëren. Ze kunnen later uitbreiden en aanpassen aan nieuwe situaties en combineren met het 'Match end-of-arm' ecosysteem. Schmalz (met Nederlandse vestiging in Hengelo) heeft veel kennis in deze tool verankerd, wat de montage en dimensionering van het lastopnamemiddelen vergemakkelijkt.

Minder fouten, snellere start

Als alle componenten beschikbaar zijn, speelt de bruikbaarheid een rol; hoe eenvoudiger het is om de afzonderlijke systemen in te richten, des te kleiner de kans op fouten. Tegelijkertijd wordt de automatisering sneller doorgevoerd. De Schmalz Connect Suite vereenvoudigt en versnelt de implementatie van zowel intelligente eigen producten als componenten van verschillende fabrikanten die via IO-Link communiceren. Behalve de inbedrijfstelling ondersteunt het plug-and-work compatibele systeem ook bewaking, onderhoud en foutanalyse via de webbrowser.

De app 'Schmalz ControlRoom' is bedoeld voor een snel overzicht, directe parametrering en servicekwesties zoals de aanschaf van reserveonderdelen. Het idee erachter is, dat iedereen smartphones gebruikt. Het bedrijf rust zijn intelligente componenten daarom uit met een NFC-interface (Near Field Communication). Als de gebruiker van de installatie zijn mobiele apparaat tegen de vacuüm-uitwerper, -schakelaar of -grijper houdt, kan hij procesgegevens registreren en evalueren of parameterinstellingen eenvoudig naar een vervangend apparaat overdragen.

Klaar voor meer

Om economisch te kunnen automatiseren in een flexibele omgeving moeten systemen aanpasbaar zijn. Hiervoor hebben gebruikers van installaties aanpasbare en uitbreidbare componenten nodig; flexibele grijperconcepten kunnen dan ook later extra taken overnemen. Mogelijke oplossingen zijn het modulaire systeem PXT of het multifunctionele Match end-of-arm platform voor robots, dat de eindklant zonder integrator aan zijn nieuwe eisen kan aanpassen.

Behalve flexibele hardware is ook software nodig die aanpasbaar is. Schmalz ontwikkelde voor bin picking het Vision Operating System ivOS. Dit is een open besturingssysteem dat robots, sensoren, pick-software en grijpers eenvoudig koppelt en aanstuurt, ongeacht de fabrikant. De afzonderlijke modules kunnen optimaal worden gecombineerd om met hetzelfde besturingssysteem een breed scala aan toepassingen te kunnen afdekken. Het is ook mogelijk om losse componenten zoals grijpers of pick-software achteraf uit te wisselen. Schmalz brengt hiermee kunstmatige intelligentie in het proces, bijvoorbeeld om de juiste grijpstrategie voor de gedetecteerde objecten te implementeren.

Preventie tijdens bedrijf

Regelmatig kijken naar de stromende datastroom zorgt voor langdurige stabiele processen. Integrators en exploitanten van installaties moeten daarom mechanismen implementeren voor het bewaken, oplossen van problemen en het updaten van de systemen. Het is belangrijk om zwakke plekken en slijtage in een vroeg stadium te signaleren, zodat deze planbaar verholpen kunnen worden. Bovendien worden energievreters zoals poreuze afdichtingen snel ontmaskerd.

Hiervoor zijn systemen nodig zoals de Schmalz Connect Suite, die voorspellend onderhoud mogelijk maken. Communicatieve vacuümcomponenten registreren data tijdens bedrijf en sturen die direct door naar de controller, de cloud of de smartphone via IO-Link, Ethernet of NFC.

Foto: Schmalz