Nieuwe Fanuc robot voor zware lasten

Thu Dec 09 2021

12 09

Nieuwe Fanuc robot voor zware lasten

19/10/2021

Door Ad Spijkers

Nieuwste grote handlingrobot van Fanuc kan met meer veelzijdigheid zware lasten heffen en manipuleren


     

Tijdens de onlangs gehouden EMO in Milaan onthulde Fanuc een nieuwe grote handlingrobot, de M-1000iA. De nieuweling kan een polsbelasting van 1000 kg aan en heeft een maximaal bereik van 3253 mm.

Handling van zware lasten

De M-1000iA is de grootste robot van het merk met een serieel verbindingsmechanisme in plaats van het parallelle verbindingsmechanisme dat typisch is voor robots met een zwaar laadvermogen. Als gevolg hiervan heeft de M-1000iA een groter bewegingsbereik in zowel verticale als longitudinale richtingen. Hierdoor kan de arm rechtop staan en naar achteren draaien, wat onmogelijk is met parallelle link-robots. Deze mogelijkheid biedt gebruikers uitgebreide veelzijdigheid in een breed scala aan handling-toepassingen.

Met de M-1000iA kunnen gebruikers productielijnen automatiseren en de productiviteit verbeteren in toepassingen zoals het boren en hanteren van auto-onderdelen, bouwmaterialen en batterijpakketten voor elektrische voertuigen. De robot wordt met name gekenmerkt door een hoge stijfheid en de prestaties van zijn pols, die IP67 geclassificeerd is om bescherming tegen stof en spatten te garanderen.

Kenmerken

De nieuwe robot ondersteunt de nieuwste R-30iB Plus-besturing van Fanuc naast de conventionele iPendant als leerapparaat, terwijl ook de intuïtieve, gebruiksvriendelijke Tablet TP beschikbaar is. Bovendien is het, net als bij alle Fanuc-robots, mogelijk om de M-1000iA te configureren met vision-sensoren en een breed scala aan intelligente functies die de flexibiliteit helpen verbeteren.

Een ander voordeel van de M-1000iA is zijn flip-over-mogelijkheid. Deze inherente veelzijdigheid helpt gebruikers om compactere en flexibelere cellen te maken en helpt de cyclustijd te verkorten met een kortere verplaatsingsafstand.

Fanuc zal in december 2021 beginnen met het verzenden van productie-eenheden van de M-1000iA. Op de EMO hanteerde de robot een zwaar batterijpakket voor een elektrisch voertuig (EV), als onderdeel van een opvallende roboticaruimte gewijd aan groene mobiliteit. Op de was ook de nog grotere robot M-2000iA/2300 (2,3 ton laadvermogen) te zien, die een elektrisch voertuig bediende.

Foto: Fanuc