Samenwerking RoboDK en Keba

Fri Sep 20 2024

09 20

Samenwerking RoboDK en Keba

24/06/2024

Door Ad Spijkers

De integratie van Keba Robotik KeMotion in RoboDK vereenvoudigt de volledige levenscyclus van een procesoplossing met geïntegreerde robotica.


     

RoboDK in Montreal en Keba Industrial Automation in Linz hebben een samenwerking aangekondigd. Eerstgenoemde, opgericht in 2015, is gespecialiseerd in offline programmeren en simuleren. Keba heeft meer dan dertig jaar expertise op het gebied van industriële robotica. Het Oostenrijkse bedrijf maakt met het Kemro X-automatiseringsplatform een interactie mogelijk tussen de totaaloplossing, de beweging van de robot en de betreffende procesfunctionaliteiten.

Open platforms

OEM-ontwikkelaars kunnen nu de voordelen van Kemro X en RoboDK combineren. De twee open platforms maken het mogelijk om vanaf de desktop meerdere robotcel-scenario’s te creëren en te testen en pas daarna de echte productiecel op te zetten. Hierdoor kan de optimale positionering van de robot worden bepaald voordat deze daadwerkelijk wordt gebruikt. Cyclustijden worden geminimaliseerd, singulariteiten worden vermeden en de bereikbaarheid wordt gewaarborgd. Dit leidt tot kortere inbedrijfstellingstijden, bespaart personeel en maakt het uiteindelijk mogelijk om snel betrouwbare offertes voor klanten op te stellen.

De momenteel beschikbare functionaliteit maakt het mogelijk om binnen de RoboDK-omgeving robotprogramma's in de Keba-taal Kairo te maken op basis van 3D-modellen van onderdelen en systemen. Er is ook een eenvoudige optie voor overdracht naar Keba-controllers beschikbaar. De uitvoering van de robotbeweging kan zowel in een digitale omgeving als met de daadwerkelijke robotcontroller binnen RoboDK worden gevolgd.

Ooknadat de productiecel is opgezet en draait, kan deze eenvoudig worden onderhouden of aangepast met behulp van de digital twin. De geregistreerde gegevens maken het eenvoudig om problemen snel te identificeren en efficiënte klantenondersteuning en service te bieden. De samenwerking tussen Keba en RoboDK is ook van voordeel voor de eindgebruikers. Het minimaliseert de stilstandtijd tijdens productwijzigingen en door problemen snel te identificeren, zorgt het voor effectieve service en ondersteuning.

Voordelen

De belangrijkste voordelen en kernpunten van de samenwerking tussen Keba en RoboDK zijn onder meer:

  • geavanceerde simulatie. Hierdoor kunnen gebruikers robotcel-scenario's virtueel creëren en testen in een gesimuleerde omgeving. Hierdoor kunnen optimale positionering en prestaties worden bereikt vóór implementatie in de echte wereld;
  • kortere insteltijden. De samenwerking minimaliseert de inbedrijfstellingstijden en bespaart personeelsmiddelen door de programmeertaken en instelprocedures te vereenvoudigen. Het belangrijkste kenmerk is het automatisch genereren van robotpaden voor nieuwe onderdelen of producten die door het robotsysteem moeten worden verwerkt. Het handmatige inleren bij de robot wordt vervangen door snelle en eenvoudige softwaregestuurde processen.
  • verbeterde bewaking en onderhoud. De combinatie maakt eenvoudige bewaking en onderhoud mogelijk met behulp van digitale tweelingen, waardoor problemen snel kunnen worden geïdentificeerd en opgelost;
  • betrouwbare en efficiënte ondersteuning. Dit garandeert een effectieve klantenservice met minimale downtime tijdens productwijzigingen en snelle probleemoplossende mogelijkheden.

Partners van RoboDK in Nederland zijn Olmia Robotics in Tiel en WiredWorkers in Doetinchem.

Foto: Keba Industrial Automation