Franka Emika lanceert Franka Production 3

Mon Apr 22 2024

04 22

Franka Emika lanceert Franka Production 3

30/05/2022

Door Ad Spijkers

Het bedrijf uit München lanceert tijdens de Hannover Messe zijn nieuwe robot, de Franka Production 3 (FP3).


     

Deze op de cloud gebaseerde en AI-ondersteunde robot is ontwikkeld om snel en eenvoudig processen te automatiseren, zonder dat daar robotica-expertise of programmeerkennis voor nodig is. Door snelle en precieze sensor feedback heeft de FP3 goede tactiele capaciteiten zoals menselijke arm achtige beweeglijkheid en tastzin. De koppelsensoren in alle zeven assen en de gedecentraliseerde besturing en elektronica zijn door Franka Emika in eigen huis ontwikkeld.

De FP3 heeft tactiele eigenschappen die vergelijkbaar zijn met de beweeglijkheid van een menselijke arm. Dit maakt het volgens de fabrikant de meest gevoelige lichtgewicht robot op de markt. In de komende dagen zal de FP3 officieel worden gecertificeerd in overeenstemming met de ISO-normen 10218-1 en 13849-1 met veiligheidsfuncties in Performance Level D (PLd) en Categorie 3. Dankzij deze kenmerken voldoet de FP3 wereldwijd aan de hoogste veiligheidsnormen.

Programmering

De FP3 wordt geleverd met een groot aantal basis-apps uit de Franka World App Store die plug-and-use kunnen worden geselecteerd en in een app-workflow kunnen worden samengevoegd. Aanvullende apps zijn beschikbaar via de Franka World App Store. Hier kunnen ontwikkelaars hun eigen robotica-apps wereldwijd beschikbaar stellen en verkopen.

De selectie van beschikbare apps groeit voortdurend in samenhang met beschikbare ecosysteemcomponenten en -diensten. De apps en het platform bevatten de robotica- en AI-expertise van de ontwikkelaars, terwijl de gebruiker er op een plug-and-play manier van kan profiteren. Hiermee kunnen gebruikers snel productief worden zonder langdurige training, terwijl ze flexibel blijven voor veranderende productie-eisen.

Productiviteit

De FP3 moet helpen het productieniveau van de maakindustrie op te krikken. Om het concurrentievermogen en het technologisch leiderschap voor onze belangrijkste industrieën moet het bedrijf met innovatieve producten impulsen geven binnen en buiten Duitsland. De Franka Production 3 draagt bij aan een wereldwijde productiviteitsstijging dankzij de veelzijdige, eenvoudige, productiviteitsverhogende functionaliteit. Dit verbetert het concurrentievermogen en zorgt voor lokale productie en lokale werkgelegenheid en vangt het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op.

Het bedrijf kondigde tevens aan zijn nieuwe onderzoeksrobot, de Franka Research 3 (FR3), te introduceren in juli 2022. In Nederland worden de FP3 en FR3 geleverd door WiredWorkers in Doetinchem.

Foto: Franka Emika