Kabelrobot helpt bij gevelrenovatie

Wed Sep 11 2024

09 11

Kabelrobot helpt bij gevelrenovatie

03/09/2024

Door Ad Spijkers

Een nieuwe methode voor snelle renovaties van gebouwen verbetert de energie-efficiëntie en verlaagt kosten.


     

Ongeveer vijftig miljoen gebouwen in de VS hebben een slechte thermische isolatie. Dit leidt tot hogere koolstofemissies en energierekeningen. Om ze te verbeteren, moeten beter geïsoleerde muren op de bestaande structuur worden geïnstalleerd. Vaak gebeurt dat handmatig, wat tijdrovend kan zijn en kostbare problemen met verkeerde uitlijning kan veroorzaken. Het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) in Tennessee werkt aan de ontwikkeling van een digitaal bouwplatform. Het stimuleert de renovatie van gevels van gebouwen en geeft aannemers de middelen om het proces van ontwerp tot installatie te automatiseren. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor een door kabels aangedreven robotkraan.

Renovatieplatform

Het PATH-platform van ORNL automatiseert elke stap van het proces, van ontwerp tot installatie. PATH staat Pipeline for Affordable, energy-efficient and Time-saving Housing. Het renovatie-platform PATH met het genereren van een digitale tweeling of virtueel model van de afmetingen van het gebouw voor het paneelontwerp en eindigt met een door kabel aangedreven robotkraan voor installatie. De digitale tweeling, gecreëerd met behulp van door ORNL ontwikkelde algoritmen, werkt samen met de real-time gebouwevaluatietool van het lab om nauwkeurige metingen te leveren en een luchtdichte pasvorm te garanderen. De kraan is computergestuurd, waardoor handmatige geleiding niet meer nodig is.

Door een robot te ontwerpen die autonoom panelen kan installeren op verschillende bouwplaatsen is het renovatieproces volledig te automatiseren, van begin tot eind. Dit verlaagt de kosten en versnelt de renovatie en kan het proces potentieel vijf keer versnellen.

De robotcapaciteit zal naar verwachting binnen een jaar worden gedemonstreerd, met kort daarna inzet in de praktijk. Het idee van de robotkraan is niet nieuw. Zo past Kite Robotics in Oldenzaal hetzelfde principe al enkele jaren toe op zijn gevelreinigingsrobot.

Foto: Andy Sproles, ORNL, U.S. Dept. of Energy