Automatisch laden van bewerkingsmachines

Fri Mar 29 2024

03 29

Automatisch laden van bewerkingsmachines

28/02/2022

Door Ad Spijkers

Schunk introduceert toepassingskits voor een snelle start met cobots.


     

Cobots zijn prima helpers wanneer machines in productie eenvoudig en flexibel geladen en gelost moeten worden. De operator voegt ruwe onderdelen in en haalt afgewerkte producten op. De cobots ontlasten medewerkers van eentonige en stressvolle bezigheden en creëren tijd voor andere taken. Maar hoe ga je met deze hulpmiddelen aan de slag?

Met de MTB toepassingskits maakt Schunk een gemakkelijke toegang tot gedeeltelijke automatisering met cobots mogelijk. Met de kits is geautomatiseerd laden en lossen in slechts een paar stappen: De meegeleverde grijpers en krachtklemmen zijn aangepast voor gebruik in de verspaning en kunnen worden gecombineerd met robotspecifieke verbindingssets. Dit bespaart tijd bij het plannen, maakt tot 50% sneller laden en lossen mogelijk en verbetert de machinebezetting.

Uit één hand

Afhankelijk van de ruimte en taak zijn de applicatiekits verkrijgbaar met een enkele of dubbele grijper. Dit omvat een of twee JGP-P universele grijpers met een afblaasmondstuk en een afgesloten ventielkast. Schunk lanceerde eind vorig jaar de hoogwaardige parallelle grijper met twee vingers. Het 'dubbele grijperpakket' zorgt voor maximale productiviteit. Omdat de twee grijpers de machine in één stap kunnen laden en lossen, besparen ze bijna 50 procent tijd.

Dankzij een combinatie van stroomtangen en grijpers uit één hand is de inbedrijfstelling snel en eenvoudig. Hiervoor biedt Schunk een derde toepassingsset voor het automatisch spannen van stationaire werkstukken. Daartoe behoort het compacte en onderhoudsarme PGS3 klemkrachtblok met ventieleiland, dat via een geïntegreerde flens direct op de machinetafel kan worden gemonteerd en net als de grijpers in de robotbesturing kan worden geïntegreerd.

Voor metaalindustrie

Dankzij de afgesloten klepkast zijn de gebruiksvriendelijke productkits geschikt voor gebruik in de ruwe omgeving van een metaalbewerkingsmachine. Een geïntegreerd afblaasmondstuk in de grijperpakketten ontlast ook de medewerkers: het verwijdert automatisch vuil en spanen van de krachtklem en het werkstuk. Handmatige verwijdering met perslucht is niet meer nodig en de klempunten worden betrouwbaar gereinigd voor herhaalbaar spannen.

De applicatiekits zijn beschikbaar voor de cobots van Omron, Universal Robots, Techman, Doosan en Fanuc. Met specifieke kabels, slangen, enz. van de respectieve robotverbindingspakketten, verbinden gebruikers de componenten van Schunk in slechts enkele stappen met de cobot. En dan kan het geautomatiseerde laden en lossen van de machine kan dan beginnen.

Foto: Schunk