Functionele veiligheid met Safety CPU

Tue Jul 23 2024

07 23

Functionele veiligheid met Safety CPU

02/07/2024

Door Ad Spijkers

Een nieuwe CPU van Sigmatek vereenvoudigt de ontwikkeling en handling van veiligheidstoepassingen.


     

Om machines en systemen modulair, economisch en in korte tijd te ontwikkelen, is een programmeerbaar veiligheidssysteem onontbeerlijk. Met de SCP 211 biedt het Oostenrijkse Sigmatek een krachtige Safety CPU waarbij nieuwe functies nu ook softwarematig worden ondersteunt. Hierdoor wordt de ontwikkeling en handling van veiligheidstoepassingen vereenvoudigd.

Het werkelijke creëren vindt plaats in de Lasal Safety Designer software applicatie met gecertificeerde functie bouwstenen op basis van PLCopen. Sigmatek wordt in Nederland vertegenwoordigd door SigmaControl in Barendrecht.

Safety Designer

Naar het voorbeeld van objectgeoriënteerd programmeren, dat Sigmatek aan applicatiezijde al 25 jaar aanbiedt, is het nu mogelijk om klantspecifieke macro bibliotheken voor veiligheidsapplicaties te creëren. Het bijzondere van de Lasal veiligheidsmacro's is dat ze in een hiërarchie met meerdere niveaus kunnen worden gestructureerd. Elke macro is op zichzelf ingekapseld en kan onafhankelijk worden getest omdat deze zijn eigen CRC-testwaarde heeft. Dit vermindert de inspanning die nodig is voor overall testen om certificeringen te verkrijgen.

De Lasal Safety Designer biedt ontwikkelaars van op veiligheid gerelateerde toepassingen de mogelijkheid om deze volledig parametriseerbaar en dus zeer flexibel te ontwerpen.  Het is slechts nodig één veiligheidstoepassing voor een machine of installatie met talrijke opties te creëren, die voor al de verdere varianten gebruikt kan worden.

Parametrering

De parametrering – de aanpassing aan vaak klantspecifieke concrete machines – vindt plaats via een parameterlijst. Net als de applicatie zelf is ook de parameterlijst beveiligd. Om de veiligheid te garanderen, worden bij het overdragen van de lijsten voor het instellen van verschillende uitrustingsvarianten met een wachtwoord beveiligde mechanismen gebruikt.

Door de testprocessen te automatiseren via testprogramma's die in de sequentiecontroller worden uitgevoerd, wordt de ontwikkelinspanning voor machines met meerdere varianten verminderd. Samen met de 'hot pluggable' mogelijkheid maakt de parametrering van de veiligheidsbesturing tijdens het gebruik een uiterst flexibele bediening van modulaire machines en systemen mogelijk.

Foto: Sigmatek