Exoskeletten voor de gezondheidszorg

Sun Apr 28 2024

04 28

Exoskeletten voor de gezondheidszorg

30/08/2023

Door Ad Spijkers

German Bionic presenteert het eerste krachtpak dat speciaal is ontworpen om zorgverleners te ondersteunen.


     

Om de arbeidsomstandigheden in de zorg gezonder en duurzamer te maken, heeft German Bionic in Berlijn het actieve exoskelet Apogee+ geïntroduceerd. Het is optimaal uitgerust voor gebruik in het dagelijkse werk van verplegend personeel - op basis van de nieuwste inzichten in de verpleegkunde onderzoek. Het exoskelet ontlast zorgverleners bij het tillen en lopen, is comfortabel om te dragen en is vuil- en waterdicht. Het is geoptimaliseerd om te voldoen aan specifieke criteria voor de zorgsector. Hij is bijvoorbeeld gemakkelijk te desinfecteren en heeft handvatten voor de patiënten.

Zorgen over de zorg

Zeker sinds de coronapandemie is duidelijk dat innovatieve concepten nodig zijn in het licht van een acute zorgcrisis. Met al zijn functies zou de Apogee+ moeten helpen om de soms stressvolle werkomstandigheden in deze beroepen gemakkelijker, gezonder en duurzamer te maken. Volgens de fabrikant zullen slimme metgezellen binnenkort deel uitmaken van het dagelijks leven in klinieken en verpleeghuizen.

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat er sprake is van enorm veel belasting van het verplegend personeel. De zorg heeft onder meer te maken met zware werkomstandigheden, fysieke overbelasting en een gebrek aan waardering voor het werk. Tijdens de coronapandemie werd dit nog duidelijker. Deze redenen leiden vaak tot vervroegde pensionering en uittreding.

Uit gegevens van Arbodiensten blijkt een sterke stijging van het ziekteverzuim in de zorg. Tegelijkertijd zorgt de demografische verandering voor een extra behoefte aan verplegend personeel. Deze combinatie versterkt het heersende tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Diverse organisaties hebben daarom opgeroepen tot een radicale heroverweging van de politiek als we willen voorkomen dat de zorg instort.

Techniek en waardering

Behalve het praktische voordeel is het uitrusten van zorgverleners met moderne draagbare hulpmiddelen een duidelijk statement van de waarde die een zorginstelling aan haar werknemers hecht. Technisch ondersteund kan het verplegend personeel de patiënten met minder inspanning, veiliger en zonder blessures de best mogelijke zorg bieden.

Als er een aanhoudend tekort is aan geschoold personeel, kan het gebruik van technische hulpmiddelen nuttig zijn bij het werven van nieuwe medewerkers. Ook kan het helpen bij het opnieuw werven van verplegend personeel dat een instelling heeft verlaten. Hedendaagse apparatuur helpt om verpleegkundige beroepen aantrekkelijker te maken. Dit ondersteunt ziekenhuizen en zorginstellingen in hun inspanningen om gekwalificeerde en gemotiveerde werknemers aan te trekken en te behouden.

Veel gebruiksscenario's

Er zijn veel toepassingen voor ondersteuning bij til- en draagbewegingen in het dagelijkse klinische, verpleegkundige en geriatrische werk, zoals

  • tillen en verplaatsen van patiënten van bed naar rolstoel en vice versa
  • hulp bij medische onderzoeken
  • tillen bij wassen en verschonen
  • herpositioneren van immobiele bewoner
  • hulp bij verplaatsen naar een rechtopstaande of comfortabelere positie.

Zonder steun is dit werk op de middellange en lange termijn slecht voor de gezondheid en kan het er in het ergste geval toe leiden dat het verplegend personeel voortijdig vertrekt. De Apogee+ ontlast de rug door bij elke tilbeweging tot 30 kg te ondersteunen. Het gaat echter niet alleen om gewichtscompensatie, maar ook om ergonomie tijdens de interactie. Verpleegkundig personeel voert activiteiten zoals het wassen van patiënten vaak uit in een niet-ergonomische, geforceerde houding. De Apogee+ ondersteunt in dergelijke gevallen in de zogenaamde counterforce-modus.

Ontwikkeling

De Apogee+ is ontwikkeld op basis van de nieuwste bevindingen uit zorgonderzoek. Voor integratie in de zorg is het belangrijk dat de exoskeletten zijn aangepast aan de specifieke omstandigheden in de dagelijkse zorg. Want ook op het gevoelige terrein van de zorg is een zo goed mogelijke afstemming tussen mens en machine essentieel voor acceptatie door degene die verzorgd wordt én de zorgverlener.

German Bionic is partner van gerenommeerde zorginstellingen. Resultaten uit verpleegkundig onderzoek tonen aan dat actieve exoskeletten verpleegkundig personeel het dagelijkse werk op de afdeling flexibel en betrouwbaar kunnen ondersteunen en verlichten. Dit in tegenstelling tot andere apparaten die al beschikbaar zijn en niet frequent worden gebruikt, zoals tilhulpen of volledig geautomatiseerde benaderingen zoals verpleegrobots.

Foto: German Bionic