Groeiende markt voor ingebouwde robots

Mon Sep 16 2024

09 16

Groeiende markt voor ingebouwde robots

27/08/2024

Door Ad Spijkers

Het aantal in een machine geïntegreerde robots zal in de periode 2023-2029 jaarlijks met gemiddeld 14,6% groeien.


     

De markt voor machine-geïntegreerde robots zal in 2024met 9,2% op jaarbasis groeien, ondanks de trage groeivooruitzichten voor de algehele markt voor industriële automatisering. Een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten is een belangrijke motor van deze groei, met name in Noord-Amerika en Europa. De inkomsten van belangrijke componenten die worden gebruikt in deze robots zullen in 2029 naar verwachting bijna 500 miljoen dollar bedragen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Interact Analysis in Londen.

Het marktinformatiebureau definieert een dergelijke robot als een robot die wordt aangestuurd door een machinebesturingsplatform, zoals een PLC of industriële PC. Dit concept wordt voornamelijk geïmplementeerd door speciale robotcontrollers te elimineren. Maar er is ook de optie om robotcontrollers te behouden en de robots rechtstreeks te programmeren met behulp van machinecontrollers via softwareplatforms.

Groeimarkt

Na 2024 zullen de vooruitzichten voor de industriële automatiserings- en productiesectoren in het algemeen verbeteren. De leveringen van in machines geïntegreerde roboteenheden zullen naar verwachting met 14,7% groeien in 2025. De voorspelde samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) tussen 2023 en 2029 zal 14,6% bedragen. Hoewel de algehele markt voor industriële robots veel groter is, is het segment van in een machine geïntegreerde robots in opkomst. De groeivooruitzichten zien er veelbelovend uit. Gebrek aan geschoolde arbeidskrachten wordt gezien als een van de belangrijkste factoren achter deze groei.

Vanwege het tekort aan robotprogrammeurs en -technici in Noord-Amerika en Europa bieden deze regio's momenteel de grootste kans voor de markt voor in machines geïntegreerde robots. Het combineren van de besturingssystemen van robots en machines wordt steeds aantrekkelijker voor machinebouwers. Het is een manier om het tekort aan meer gespecialiseerde programmeurs en technici aan te pakken.

Verschillen per regio

Tegen 2029 wordt verwacht dat Noord-Amerika meer dan 14.000 eenheden zal leveren, meer dan het dubbele van het aantal dat in 2023 door de regio is uitgeleverd. De groei van de markt in de regio Azië-Pacific zal veel trager zijn. Behalve het tekort aan arbeidskrachten speelt ook de prijsgevoeligheid een grote rol in de verschillende groeicijfers tussen de VS en Europa enerzijds en Azië en de Pacific anderzijds. De prijs van in machines geïntegreerde robots is in deze laatste regio momenteel aanzienlijk hoger dan de prijs van mid- tot low-end robots en robotcontrollers, waardoor de eerste een minder populaire keuze is.

Het nieuwe rapport van Interact Analysis biedt ook een analyse van de componenten die worden gebruikt in in de machine geïntegreerde robots, waaronder motoren, servo-aandrijvingen, precisietandwielkasten, encoders in robotarmen, inleerterminals, effectoren en machine vision systemen. De inkomsten voor belangrijke componenten die worden gebruikt in dit type robot zullen naar verwachting in 2029 bijna $ 500 miljoen bedragen.

Typen robots

De deltarobot is momenteel het belangrijkste type robot dat in machines wordt geïntegreerd. Dit type was in 2023 goed voor 34% van het totale aantal wereldwijd verzonden eenheden. De voedingsmiddelen- en drankenindustrie en de farmaceutische en persoonlijke verzorgingsindustrie zijn de grootste consumenten van deze robots en ze worden vaak ingezet voor verpakkingsprocessen. Er zijn momenteel nog maar weinig cobots op de markt die als machine-geïntegreerde robots worden gebruikt. Interact verwachten dat het aantal toepassingen de komende vijf jaar zal toenemen naarmate leveranciers ze gaan promoten.

Ill.: Interact Analysis