Modulaire lineaire as voor lange rijwegen

Thu Feb 29 2024

02 29

Modulaire lineaire as voor lange rijwegen

31/01/2023

Door Ad Spijkers

Drylin EGW van Igus biedt nieuwe ontwerpvrijheid op lange rijwegen en is eenvoudig te installeren en uit te breiden.


     

De specialist in motion plastics, met vestiging in Soesterberg, lanceert de Drylin Endless Gear lineaire module (EGW), een modulaire, smeermiddelvrije lineaire geleider met tandheugelaandrijving. Het modulaire systeem kan worden uitgebreid tot elke lengte rijweg, kost weinig en is bijna net zo licht als de geleiding van een speelgoedtrein. Er kunnen meerdere sledes op rijden in verschillende richtingen en met verschillende snelheden. Gebruikers kunnen de lineaire geleider na installatie ook uitbreiden en meer sledes toevoegen.

Toepassing

Lineaire assen met tandriemaandrijving zijn geschikt voor veel handling- en positioneringstaken. Maar als ze langer zijn dan 10 m beginnen ze door te zakken. En als de tandriem langer wordt, wordt het moeilijk om de tanden te laten grijpen. Een tweede probleem is het gebrek aan flexibiliteit. Meerdere loopwagens kunnen niet met verschillende snelheden over de rail rijden, noch in verschillende richtingen.

Met Drylin EGW zijn gebruikers niet langer beperkt in de lengte van hun rijwegen. Ze kunnen op elk moment extra rails monteren – het is volgens de fabrikant bijna net zo eenvoudig als het in elkaar zetten van rails voor een speelgoedtrein. Dankzij de modulariteit van het systeem bestaat de set uit slechts twee stukken van elk twee meter lang, wat ook de handling en het transport vereenvoudigt.

Behalve met een tandriemaandrijving kan het systeem ook worden gebruikt met meerdere sledes, elk met een eigen elektromotor, die in verschillende richtingen en met verschillende snelheden rijden. De drylin EGW modulaire set biedt gebruikers alles uit één hand, van lineaire geleiding en sledes tot kabelrupsen en kabels voor de energietoevoer. Het systeem is daarmee klaar voor installatie op aanvraag, inclusief motor en besturingssysteem.

Nauwkeurig en herhaalbaar

De basis van Drylin EGW is een geleiding van hard geanodiseerd aluminium met een rond profiel waarop de sledes glijden. In het midden bevindt zich een profiel om de polymeer tandheugelmodules in op te nemen. De aandrijfslede. wordt op de rail ondersteund door vier glijlagerbussen van hoogwaardige Iglidur J200 kunststof.

Een elektromotor in de slede drijft een tandwiel aan dat in de tandheugel grijpt. De motorkabel beweegt in een kabelrups die parallel aan de rail loopt. De derde component is rechtstreeks aan de aandrijfslede bevestigd: een trekslede, waarop elementen als een camera, picking-robots of sensoren kunnen worden gemonteerd.

Dankzij de modulair uitbreidbare lineaire geleiding is het mogelijk om nauwkeurig en herhaalbaar bijvoorbeeld test- of controletaken uit te voeren, zelfs over lange trajecten. Dit zorgt voor meer kwaliteit en veiligheid bij bijvoorbeeld de inspectie van treindaken of de productie van automotive onderdelen. In dergelijke toepassingen werkt Drylin EGW stiller en met minder trillingen dan lineaire geleidingen met kogelomloopsystemen. Door het gebruik van kunststof in plaats van metaal worden ook het gewicht van de lineaire geleider en de vereiste aandrijfenergie verminderd. Ook corrosie is niet langer een probleem.

Foto: Igus