Robotcel voor kortere levertijden

Mon Oct 25 2021

10 25

Robotcel voor kortere levertijden

13/09/2021

Door Ad Spijkers

ABB speelt met de FlexBuffer orderverzamelcel in op de groeiende vraag naar ruime keuze en snelle levering.


     

FlexBuffer is een nieuw concept voor logistiek, eten en drinken, gezondheidszorg, verpakte consumentengoederen, restaurants en retailers. Het is een multifunctionele oplossing voor het uitvoeren van een verscheidenheid aan taken, zoals volgordebepaling, buffering, opslag en orderverzameling.

Uitdagingen

Elk bedrijf van elke omvang, van grote winkelketens tot kleine apotheken, kan maximale efficiëntie bereiken bij het verwerken van een breed scala aan artikelen. FlexBuffer biedt flexibiliteit om goederen te verwerken op een manier die past bij hun activiteiten en de behoeften van de klant. Ook biedt de cel de mogelijkheid om de activiteiten indien nodig snel op te schalen.

Bedrijven hebben te maken met consumenten die een snellere levering van een groeiend assortiment goederen verwachten. Tegelijkertijd is er een tekort aan arbeidskrachten en de noodzaak om op een flexibele, snelle manier leveringsdiensten aan te bieden. De meeste systemen voor geautomatiseerde goederenbehandeling zijn groot, duur en missen de flexibiliteit om de buffer- en ordervolgorde te bieden die bedrijven nodig hebben.

Orderverzamelcel

De FlexBuffer bestaat uit een ABB-robot, grijpers, software, magazijnstellingen en invoer- en uitvoerbanden die goederen aan- en afvoeren. Inkomende bestellingen worden beheerd door software die is gekoppeld aan WMS-, ERP- en AMS-systemen. De softwaresuite beheert de opslag en het ophalen van gemengde items, vermijdt botsingen en optimaliseert het opslaggebruik.

De robot gebruikt informatie uit de software om goederen in de juiste stellingposities op te slaan, op basis van de volgorde waarin ze moeten worden verzonden. Wanneer objecten moeten worden opgehaald, kan de robot de gevraagde goederen in de juiste volgorde selecteren en klaar voor verzending op de uitgaande transportband plaatsen. Het bestellen van goederen volgens vooraf gedefinieerde volgordes zorgt ervoor dat bedrijven beloofde levertijden kunnen behalen en aangepaste bestellingen kunnen verzorgen.

De FlexBuffer is beschikbaar in zowel enkele als gemengde uitvoeringen. De versie met één item is ontworpen om standaarddozen te verwerken die worden gebruikt om items te vervoeren. De versie voor gemengde items biedt extra flexibiliteit door een verstelbare grijper die verschillende items kan verwerken, waaronder pakketten, trays en kratten. FlexBuffer kan een totaal laadvermogen aan tot 50 kg. De oplossing kan tot 600 bakken opslaan en sequentiebewerkingen uitvoeren met maximaal 500 cycli per uur.

Software

De configureerbare opslagbeheersoftware van FlexBuffer kan worden gebruikt om het systeem te optimaliseren voor buffering, opslag en sequencing. De software kan één of meerdere FlexBuffer-cellen aansturen en zorgt ervoor dat activiteiten eenvoudig kunnen worden opgeschaald.

Schaalbaarheid is ideaal voor kleinere bedrijven zoals winkels, apotheken, ziekenhuizen en e-commercebedrijven die een aanpasbare en flexibele opslag- en ophaaloplossing nodig hebben. De software helpt ook om te voldoen aan de groeiende behoefte aan het live volgen van bestellingen, waarbij klanten continu de voortgang van hun bestelling kunnen volgen.

De FlexBuffer draait al in diverse toepassingen over de hele wereld.

Foto: ABB