Als een robot de tafel zou kunnen dekken

Mon Dec 23 2024

12 23

Als een robot de tafel zou kunnen dekken

14/10/2022

Door Ad Spijkers

De Universität Bremen neemt een laboratoriumappartement in gebruik, dat via een digitale tweeling ook voor onderzoekers elders op aarde toegankelijk is.


     

In de toekomst zullen robots mensen met een lichamelijke beperking in hun eigen huis ondersteunen. Om de geschiktheid van robots voor dagelijks gebruik te testen en verder te ontwikkelen, heeft het Institut für Künstliche Intelligenz van de Universität Bremen een nieuw onderzoekslaboratorium uitgerust met een keuken en meubilair. Er is ook een digitale tweeling van het laboratorium. Hiermee kan internationaal onderzoek helpen bij het op afstand ontwikkelen en testen van robottechnologieën. Het laboratoriumappartement is uitgerust volgens de nieuwste onderzoeksnormen en is daarom een uitstekende basis voor werkzaamheden in AI-gebaseerde robotica aan de universiteit.

Dagelijkse taken

Het lange termijn doel van robotica-onderzoek aan de universiteit is: dagelijkse taken uitvoeren als een mens. Robots zouden ooit, en liefst zo snel mogelijk, mensen met een lichamelijke beperking moeten helpen. Maar handelingen die voor de mens heel eenvoudig zijn – tafel dekken en afruimen, een boterham maken, de koelkast vullen of de afwas doen – zijn voor robots complexe processen. Hun foutloze afwikkeling moet eerst met veel moeite worden ontwikkeld.

Het nieuwe onderzoekslaboratorium ziet er grotendeels uit als een gewoon appartement, met een keuken, zitjes en ander meubilair. De oprichting van dit laboratorium is een belangrijke stap voor de focus op het gebied van kunstmatige intelligentie en in het bijzonder op AI gebaseerde robotica. Volgens de onderzoekers moeten we de omgeving niet aanpassen aan de robots, zoals dat gebeurt in fabrieken of logistieke centra. In plaats daarvan moeten we robots zodanig ontwikkelen dat ze hun weg kunnen vinden in de dagelijkse menselijke omgeving om daar efficiënt te helpen.”

Het laboratorium stelt de digitale tweeling ter beschikking aan de internationale onderzoekgemeenschap, zodat wetenschappers in andere landen onder dezelfde voorwaarden als de eigen medewerkers aan deze onderwerpen kunnen werken. De uitdagingen op dit gebied zijn zo groot dat alleen snel echt grote stappen zijn te maken als onderzoekers samenwerken. Een werkgroep alleen kan alleen langzaam maar zeker op deelgebieden vooruitgang boeken.

Kennis delen

Behalve het nieuwe laboratoriumappartement hebben de robotonderzoekers in Bremen andere realistische laboratoria ingericht, zoals een kleine drogisterij. Robots dekken de tafel in het appartement, ruimen deze af of bereiden eenvoudige maaltijden. In de drogisterij inventariseren ze, laten ze producten zien en zetten ze in de schappen. De laboratoria worden nauwkeurig gemeten en geïmplementeerd als modellen die door machines kunnen worden geïnterpreteerd. Ze kunnen de automatische evaluatie van experimenten en het genereren van hoogwaardige onderzoeksgegevens mogelijk maken.

Foto: Dominic Kastens / Universität Bremen