Comau van Stellantis naar One Equity

Sun Sep 08 2024

09 08

Comau van Stellantis naar One Equity

26/07/2024

Door Ad Spijkers

OEP investeert in Comau om een grotere groei te bevorderen in de Italiaanse specialist in industriële automatisering.


     

Stellantis en One Equity Partners (OEP) hebben aangekondigd dat laatstgenoemde een bindende overeenkomst heeft getekend om een meerderheidsinvestering te doen in Comau. Stellantis (met hoodkantoor in Amsterdam) is een van 's werelds grootste autofabrikanten en mobiliteitsaanbieders, met merken als Chrysler, Jeep, Alfa Romeo, Fiat, Peugeot, Citroën en Opel. One Equity Partners is een private equity-bedrijf, met onder meer een vestiging in Amsterdam. Comau met de hoofdvestiging in Turijn is een wereldwijd aactief technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in industriële automatisering en geavanceerde robotica.

Strategische afsplitsing

De afsplitsing van Comau maakt deel uit van de strategische overeenkomst die is gesloten tijdens de fusie tussen het voormalige FCA en Groupe PSA in januari 2021, waaruit Stellantis is ontstaan. De financiële voorwaarden van de privétransactie zijn niet bekendgemaakt.

Comau heeft zich de afgelopen vijftig jaar gepositioneerd als een erkende speler op het gebied van automatiseringsoplossingen. De geplande overname is bedoeld om Comau te helpen autonomie te bereiken. De bedoeling is de positie verder te versterken ter ondersteuning van al zijn belanghebbenden, met name voor hun werknemers en klanten. Het geeft Stellantis ook de mogelijkheid om zich te richten op de kernactiviteiten in Europa.

One Equity Partners, voortgekomen uit J.P. Morgan Chase, heeft veel expertise in het uitvoeren van complexe afsplitsingstransacties. De investeerder meent de middelen te hebben om Comau te positioneren als een succesvol zelfstandig bedrijf.

Transformatie

Comau heeft bewijzen dat het zijn bedrijf, technologie en benadering van innovatie kan transformeren. De transactie is in overeenstemming met het strategische plan van Comau, dat erop gericht is het bedrijf uit te breiden buiten de automobielsector, gericht op de wereldwijde vraaggroei naar industriële automatisering. De afsplitsing zal de positie van het bedrijf consolideren als een sterke internationale leider in zijn sector, met behoud van zijn Italiaanse wortels. Als autonoom bedrijf kan Comau onafhankelijk nieuwe kansen en investeringen identificeren en nastreven.

Uitvoerend voorzitter Alessandro Nasi en CEO Pietro Gorlier behouden hun verantwoordelijkheden, evenals het directieteam. De transactie zal naar verwachting eind 2024 worden afgerond en is onderworpen aan wettelijke goedkeuringen en andere gebruikelijke voorwaarden.

Foto: Comau