Humanoïde robot gaat auto's Mercedes-Benz bouwen

Sat Apr 27 2024

04 27

Humanoïde robot gaat auto's Mercedes-Benz bouwen

18/03/2024

Door Ad Spijkers

Apptronik en Mercedes-Benz sluiten een overeenkomst voor de pilot van de Apollo humanoide robot in autofabrieken van het Duitse merk.


     

Apptronik werd in 2016 opgericht vanuit het Human Centered Robotics Lab aan de University of Texas in Austin, met als missie innovatieve technologie in te zetten voor de verbetering van de samenleving. Het bedrijf in Austin ontwikkelt humanoïde robots voor algemeen gebruik, ontworpen om de manier waarop we leven en werken te veranderen.

Het bedrijf is een overeenkomst aangegaan met Mercedes-Benz. Als onderdeel van de overeenkomst zullen de bedrijven samenwerken bij het identificeren van toepassingen voor geavanceerde robotica in de automobielproductie.

In menselijke omgeving

Mercedes-Benz wil zijn personeel voorzien van de modernste technologie. Met Apollo brengt het automerk een geavanceerde commerciële mensachtige robots naar zijn productielijnen. Het autoconcern onderzoekt mogelijke gebruiksscenario's voor Apollo humanoïde robots om onderdelen naar de productielijn te brengen, terwijl ze tegelijkertijd de componenten inspecteren. Apollo zal later in het productieproces ook worden gebruikt om de bakken met gemonteerde onderdelen te leveren.

De toevoeging van mensachtige robots aan fabrieken en fabrieken zou productiebedrijven in staat stellen robotica in te zetten in ruimtes die zijn ontworpen voor mensen. Grootschalige herontwerpen van productiesystemen die rond robots in plaats van mensen zijn gebouwd, kunnen hierdoor worden vermeden. De aanpak richt zich op het automatiseren van een aantal fysiek veeleisende, repetitieve en saaie taken waarvoor het steeds moeilijker wordt om werknemers te vinden.

Apollo

Apollo heeft een vormfactor die ongeveer overeenkomt met de grootte van een mens. De robot is 1.80 meter lang, heeft een massa van zo'n 70 kg. Hij kan 25 kg tillen en is gebouwd om naast mensen in industriële ruimtes te werken. De robot is voorzien van een krachtregelarchitectuur die een veilige werking rond mensen garandeert, vergelijkbaar met een collaboratieve robot versus een traditionele industriële robot. Het ontwerp van Apollo zorgt er voor dat hij naast mensen kan werken en tegelijkertijd fysiek veeleisende taken op zich kan nemen.

Zijn rekenkracht maakt het voor AI-bedrijven mogelijk om gebruiksscenario's op te lossen die buiten de toepassingen vallen die Apptronik in eerste instantie zal oplossen. Fabrikant Apptronik vergelijkt dit concept met dat van de iPhone. Het is gebruiksvriendelijke hardware die wordt geleverd met een aantal vooraf gebouwde applicaties en waaraan applicaties kunnen worden toegevoegd die zijn ontwikkeld door derden.

Mercedes-Benz werkt voortdurend aan de toekomst van de autoproductie. Vooruitgang op het gebied van robotica en AI opent voor het bedrijf nieuwe mogelijkheden. De onderneming onderzoekt nieuwe mogelijkheden van robotica om zijn geschoolde arbeidskrachten in de productie te ondersteunen. Het concern wil het potentieel begrijpen van zowel de robotica als de automobielproductie om de arbeidslacunes op te vullen. Dat geldt voor repetitief en fysiek veeleisend werk, om daardoor hooggekwalificeerde teamleden vrij te maken om de auto’s van het prestigemerk te bouwen.

Foto: Apptronik