Snel transporteren en positioneren

Mon Apr 29 2024

04 29

Snel transporteren en positioneren

30/10/2023

Door Ad Spijkers

De productfamilie ctrlX Flow van Bosch Rexroth biedt eenvoudig te integreren oplossingen voor efficiënte materiaal- en goederenstromen.


     

In de door netwerken verbonden fabriek moet alles naadloos en snel op elkaar aansluiten. Dit geldt ook voor het transport en positionering van producten en materialen. Het lineaire bewegingssysteem ctrlX FlowHS van Bosch Rexroth (Boxtel) bereikt dit door flexibiliteit en hoge snelheid en met minder ruimtebehoefte. De compacte oplossing kan flexibel worden ontworpen voor verschillende topologieën en gebruiksscenario's.

Lineaire beweging

ctrlX Flow is 100% geïntegreerd in de ctrlX Automation automatiseringskit en profiteert van de openheid, veiligheid en het hele ecosysteem. Dit geeft gebruikers toegang tot alle functies, inclusief interfaces voor interoperabiliteit met andere systemen, evenals communicatie- en beveiligingsstandaarden via ctrlX IOT. Gesynchroniseerde bediening van robots en andere assen is ook mogelijk met behulp van de ingebouwde ctrlX Motion software.

De lineaire beweging is gebaseerd op de ctrlX Core controller met het ctrlX OS-besturingssysteem. De oplossing kan eenvoudig worden uitgebreid en toekomstbestendig worden gemaakt met behulp van app-technologie. Door verbinding te maken met de automatiseringskit kunnen alle componenten van het platform en ook de apps uit de partnerwereld ctrlX World worden gebruikt. Hierin hebben gebruikers toegang tot een verscheidenheid aan functies en uitbreidingen. Bedrijven kunnen hun processen eenvoudig aanpassen aan veranderende eisen. Dit bevordert niet alleen de innovatie, maar ook de efficiëntie in de gehele keten van het productieproces.

Flexibele topologie

Behalve open is ctrlX FlowHS ook flexibel. Het is gebaseerd op een modulair bouwpakket en beschikt het over plug-and-play-functionaliteit. Segmenten zoals rechte stukken, bochten en wissels kunnen naar behoefte worden gecombineerd om specifieke topologieën, lengtes en routes te creëren. Gebruikers kunnen hun individuele oplossing configureren en snel in gebruik nemen. Bovendien is de koers gezet voor latere aanpassingen en eenvoudig onderhoud. Alle elektronica is in de segmenten geïntegreerd, wat ruimte en moeite scheelt.

Met een versnelling tot 10 G en een snelheid van 5 m/s maakt het systeem snelle bewegingen mogelijk. Meerdere movers met een schaalbaar laadvermogen tot 2,5 kg (enkel) of 5 kg (gekoppeld) zorgen voor passende prestaties en precisie. Het U-vormige ontwerp verbetert de routegeleiding en minimaliseert wrijving om een consistente maximale snelheid te garanderen, ook in bochten.

Volgens Bosch Rexroth heeft heeft het systeem kleinere movers en een 20% kleinere productafstand (40 mm), vergeleken met andere oplossingen. Hierdoor kan het systeem ook in krappe productieomgevingen efficiënt worden gebruikt.

Foto: Bosch Rexroth