China wil leidend in robotica worden

Thu Feb 29 2024

02 29

China wil leidend in robotica worden

20/01/2022

Door Ad Spijkers

Het land moet wereldleider op het gebied van robottechnologie en industriële vooruitgang worden.


     

Het nieuwe vijfjarenplan voor de robotica-industrie in China, vrijgegeven door het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) in Peking, is gericht op het bevorderen van innovatie. De statistische afdeling van de International Federation of Robotics (IFR) schreef een rapport over de binnen- en buitenlandse betrokkenheid bij 's werelds grootste markt.

China is volgens de IFT verreweg de grootste robotmarkt ter wereld wat betreft jaaromzet en operationele voorraad. De robotdichtheidsstatistieken van IFR zijn een nuttige indicator van de dynamische ontwikkelingen in China, waarbij het aantal industriële robots per 10.000 werknemers wordt geteld. De robotdichtheid van China in de maakindustrie staat momenteel op de negende plaats wereldwijd (246 eenheden). Dat is een sterke groei, vergeleken met de 25e plaats (49 eenheden) slechts vijf jaar geleden.

Automatiseringsrace

De automatiseringsrace in China wordt voornamelijk verzorgd door buitenlandse robotfabrikanten met een gezamenlijk marktaandeel van 73%. Met enige volatiliteit in de afgelopen acht jaar is dit aandeel constant geweest.

In 2020 groeiden de installaties van robots uit het buitenland – voornamelijk geïmporteerd uit Japan, Korea en Europa –met 24% tot 123.030 eenheden. Dit aantal omvat ook eenheden die in China zijn geproduceerd door niet-Chinese leveranciers. Chinese robotfabrikanten leveren voornamelijk aan hun thuismarkt, waar ze in 2020 een marktaandeel van 27% hadden met 45.347 verzonden eenheden.

Ontwikkelingsplan

China heeft het tweede vijfjarige ontwikkelingsplan voor de robotica-industrie vrijgegeven - na 2016-2020", aldus de China Robot Industry Alliance (CRIA). Het plan heeft een grote leidende betekenis voor het bevorderen van de hoogwaardige ontwikkeling van de Chinese robotica-industrie tijdens de veertiende periode.

Robots zijn de belangrijkste uitrusting van de moderne industrie. Het nieuwe vijfjarenplan leidt de digitale ontwikkeling en intelligente upgrading in China en helpt ook om de wereldwijde vooruitgang op het gebied van robottechnologie te bevorderen.

De grafiek toont het marktaandeel van Chinese robotfabrikanten versus dat van buitenlandse fabrikanten.

Illustratie: IFR World Robotics 2021