AM een thema op TechniShow 2024

Thu May 02 2024

05 02

AM een thema op TechniShow 2024

19/01/2024

Door Ad Spijkers

Additive manufacturing wordt een van de hoofdthema's op de TechniShow die medio maart in de Jaarbeurs wordt gehouden.


     

Van 12 tot en met 15 maart opent Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht de deuren voor TechniShow 2024. Deze vakbeurs staat in het teken van innovatieve oplossingen en samenwerkingen. Met het thema 'De Maakindustrie van Morgen' laten honderden exposanten hun innovaties, nieuwe technieken en oplossingen zien. Gelijktijdig plaats ook de vakbeurs ESEF Maakindustrie plaats.

Innovaties in AM

TechniShow 2024 biedt een breed en gevarieerd programma. Additive manufacturing (3D printen) is de aankomende editie een van de hoofdthema’s. Deze technologie wordt steeds meer onderdeel van het hele maakproces. In de robotica wordt het proces onder mer gebruikt om onderdelen op maat te maken, bijvoorbeeld voor grijpers en zuignappen.

Op het zogeheten themaplein Additive Manufacturing kunnen bezoekers het hele 3D-proces zien en volgen. Op het themaplein tonen exposanten verschillende innovaties op dit vlak. 3D geprinte delen hebben echter bijna altijd nabewerking nodig. Ook dit is een wezenlijk onderdeel van het AM-proces. De machines en technologie daarvoor vindt de bezoeker elders op TechniShow.

Maar de vakbeurs heeft meer doelstellingen dan alleen het tonen van de nieuwste technologie aan bestaande (poentiële) klanten. Binnen de vakbeurs ligt er ook een focus op het werven en behouden van talent. Verschillende studententeams laten hun innovaties zien. Zo demonstreren studenten van de TU Delft van het Forze Hydrogen Racing Team een waterstof raceauto. Zij laten zien wat er mogelijk is met waterstof in onder andere de motorsport en transport. Een ander studententeam van de TU Delft, Project March, presenteert een gemotoriseerd pak waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen staan en lopen. Dit jaar biedt TechniShow ook de Start up straat en het Scale up plein.

Thema-rondleidingen

Behalve additive manufacturing zijn op de beursvloer ook de nieuwste technologieën en innovaties binnen de vakgebieden Plaatbewerking, Automatisering en Verspanen te vinden. Onder leiding van experts binnen de vakgebieden zijn er op dinsdag, woensdag en vrijdag thema-rondleidingen over de beursvloer. De Jaarbeurs adviseert bezoekers om zich tijdig voor de themarondleidingen in te schrijven. Behalve op de website kunt u meer informatie over de verschillende programmaonderdelen en activiteiten vinden op de Jaarbeurs Live app.

Koninklijke Jaarbeurs organiseert TechniShow in opdracht van branchevereniging FPT-Vimag dat eigenaar is van TechniShow. Bezoekers kunnen zich gratis registreren voor de TechniShow. Bezoekers kunnen met hun ticket ook gratis de vakbeurs ESEF Maakindustrie bezoeken. Op de websites van beide beurzen staat alle up-to-date informatie, zoals de exposantenlijst, de activiteiten en het programma. Updates kunt u ook volgen op LinkedIn.

Foto: TechniShow