Hulp voor starters in Healthcare Robotics

Fri Apr 19 2024

04 19

Hulp voor starters in Healthcare Robotics

26/10/2021

Door Ad Spijkers

Festo North America en MassRobotics bieden start-ups in medische robotica toegang tot deskundigen en technische en marketingondersteuning.


     

Festo North America en MassRobotics zijn met Healthcare Robotics Startup Catalyst een nieuw programma gestart voor de wereldwijde robotica-startupgemeenschap. De bedoeling is de ontwikkelingen in de gezondheidszorg te bevorderen door veelbelovende bedrijven te voorzien van introducties voor investeerders en klanten. Ook bieden ze toegang tot vakdeskundigen en een reeks technische en marketingondersteuningsbronnen. De eerste vier bedrijven in het programma zijn geselecteerd.

Pandemie

Aan het begin van de pandemie was het gebrek aan bewustzijn tussen de gezondheidszorg- en technologiegemeenschappen duidelijk. Er was in de zorg te weinig kennis hoe robotica kan worden toegepast om de personeelsproblemen en de mogelijke verspreiding van het virus te verminderen. Er werden veel onvervulde en onaangeboorde witte plekken geïdentificeerd, wat de aanzet gaf tot de ontwikkeling van het MassRobotics Healthcare Robotics Working Group en het Catalyst-programma.

Om deze ruimtes te vullen, hebben de initatiefnemers startups in de gezondheidszorgrobotica in diverse gebieden aangemoedigd om zich aan te melden voor het katalysatorprogramma. Het gaat daarbij om klinische zorg, openbare veiligheid, laboratorium- en ketenautomatisering, zorg buiten het ziekenhuis, kwaliteit van leven, continuïteit van werk en onderwijs , en training en ondersteuning van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. De respons en kwaliteit van de bedrijven waren goed. De initiatiefnemers vinden dat deze inaugurele groep een goede dwarsdoorsnede is van de vele initiatieven op het gebied van robotica in de gezondheidszorg.

De missie van Festeo North America is om uiteindelijk de resultaten voor patiënten en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren met transformatieve innovaties die door startups op de markt worden gebracht via het katalysatorprogramma. Het katalysatorprogramma loopt van nu tot maart 2022. Meer informatie vindt u op de webpagina van het Healthcare Robotics Startup Catalyst programma.

Vier bedrijven

Assistive Technology is een Amerikaanse startup die zich toelegt op thuisfysiotherapie-oplossingen die tegen lage kosten kunnen worden gebruikt. Die oplossingen zijn altijd toegankelijk voor patiënten op het platteland en degenen die nauwlettend moeten worden gecontroleerd voor herstel.

Het Zwitserse bedrijf Bionomous levert laboratoriumapparatuur om het screenen, sorteren en pipetteren van biologische miniatuurentiteiten te automatiseren voor meer ethisch en sneller onderzoek in de biowetenschappen.

Eureka Robotics is gevestigd in Singapore en ontwikkelt en commercialiseert geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën om nauwkeurige en flexibele taken te automatiseren.

Ten slotte gebruikt het Canadese Kinarm robotarmen om een objectieve beoordelingsmethode te bieden voor het identificeren, meten en volgen van cognitieve, motorische of sensorische stoornissen als gevolg van letsel of ziekte.

MassRobotics

MassRobotics is het collectieve werk van een groep ingenieurs, raketwetenschappers en ondernemers uit de omgeving van Boston. Het collectief werd opgericht met een gedeelde visie om een innovatiehub en startup-cluster te creëren, gericht op de behoeften van de robotica-gemeenschap.

De missie van MassRobotics is om de volgende generatie succesvolle robotica- en connected device bedrijven te helpen creëren en opschalen. Hiertoe voorzien ze ondernemers en innovatieve startups op het gebied van robotica en automatisering van de werkruimte en middelen die ze nodig hebben om hun producten en oplossingen te ontwikkelen, prototypen, testen en commercialiseren.

Foto: Ad Spijkers