Cyber security van medische exoskeletten

Tue Feb 07 2023

02 07

Cyber security van medische exoskeletten

06/12/2022

Door Ad Spijkers

Hocoma heeft zich aangesloten bij Alias Robotics in een samenwerking om de cyberbeveiliging van medische exoskeletten te verbeteren.


     

Hocoma in Volketswil (bij Zürich) is specialist op het gebied van robot- en sensorgebaseerde apparaten voor functionele bewegingstherapie. Het bedrijf is onderdeel van de DIH Medical group die zich richt op geavanceerde revalildatietechnologie en oplossingen voor de klinische, ziekenhuis- en onderzoekmarkt. Tot deze groep behoort ook Motek Medical in Houten. Alias Robotics in Àlava (60 km zuidelijk van Bilbao) houdt zich bezig met cyberbeveiligingsoplossingen voor robots

Lokomat

De samenwerking is momenteel gericht op nalevingsaspecten van de Medical Device Regulation (MDR) en de bijbehorende cyberbeveiligingsvereisten voor fabrikanten van medische robots. Het partnerschap omvat een beoordeling op apparaatniveau met Lokomat, een medische robot die repetitieve en fysiologische looptraining biedt.

Dit is een stationair apparaat met een elektrisch aangedreven, computergestuurde looporthese, die in combinatie met een systeem voor ondersteuning van het lichaamsgewicht helpt bij looptraining op een loopband. De Lokomat ondersteunt de loopbeweging door de benen van de patiënt te geleiden op basis van een fysiologisch looppatroon en door de mogelijkheid te bieden tot gedeeltelijke dynamische lichaamsgewichtondersteuning. Dit maakt intensieve revaliderende looptherapie mogelijk bij volwassen en pediatrische patiënten met ernstige tot matige beperkingen in loopvaardigheid en functionele mobiliteit.

Cyber security

Cyberbeveiliging is van het grootste belang voor Hocoma. Het moet er voor zorgen dat de exoskeletten worden beschermd tegen cyberaanvallen. Aanvallen die de klanten van het bedrijf kunnen treffen, hebben een grote prioriteit. De samenwerking heeft de interne normen voor aan cyberbeveiliging gerelateerde documentatie aanzienlijk verhoogd. Dit is een belangrijk element voor naleving van de Europese verordening inzake medische hulpmiddelen.

Regelgeving en standaarden drukken steeds meer op de markt voor robotcyberbeveiliging. Alias Robotics wil tegemoet komen aan de vraag om robots in alle marktsegmenten veiliger te maken. Elk marktsegment volgt zijn eigen regelgeving. IEC 62443 (industriële cyberbeveiligingsstandaard) vraagt veel van fabrikanten van industriële cyberfysische apparaten. De markt voor medische robots wordt in de EU in hoge mate bepaald door MDR-conformiteit.

De volgende jaren zullen worden bepaald door nieuwe regelgeving, zoals de door de EU gedragen Cyber Resilience Act. Deze voorziet in cyberbeveiligingsverplichtingen voor fabrikanten van (veiligheids)kritische producten en componenten en benadrukt meer de behoefte aan een verbeterde robotbeveiliging Cyberbeveiliging van robots is een kwestie van groot belang voor dit decennium, aangezien robotica steeds meer in ons dagelijks leven doordringt.

Foto: Hocoma