Robot onderdeel van ontbraamlijn

Sun Sep 08 2024

09 08

Robot onderdeel van ontbraamlijn

22/07/2024

Door Ad Spijkers

Een nieuwe ontbraamlijn helpt Liebherr bij de productie van hoogwaardige torenkranen en mobiele bouwkranen.


     

In samenwerking met Teqram, Arku Maschinenbau en Rösler Oberflächentechnik heeft Liebherr-Werk Biberach (60 km noordoost van Freiburg) het afronden van randen van plasma-, autogeen- en lasergesneden plaatwerk onderdelen geautomatiseerd. Met de nieuwe ontbraamlijn voor gesneden onderdelen maakt het bedrijf de productie van torenkranen klaar voor de toekomst. Het systeem is in mei in gebruik genomen.

Ontbraamlijn

Het nieuwe systeem kan slak en roest verwijderen, ontbramen en randen afronden. Dit betekent dat plaatwerk met een massa tot 200 kg optimaal kan worden voorbereid voor de volgende productiestappen. Deze onderdelen worden vervolgens verwerkt tot componenten voor kraanarmen en torensecties. Robots met moderne cameratechnologie positioneren de plaatwerkproducten, die tot 1250 mm breed en 100 mm dik zijn, en halen ze na het bewerken weer van de rollenbaan.

Voorheen gebeurde het afronden van de randen altijd handmatig gedaan. Ondanks de veiligheidsmaatregelen was er bij dit werk met haakse slijpmachines altijd een zeker risico op ongelukken. Met deze automatisering verlost Liebherr werknemers van monotoon en fysiek inspannend werk. Ze worden ook minder blootgesteld aan vuil en lawaai en de fabrikant heeft de arbeidsveiligheid aanzienlijk kunnen verhogen.

Metaalbewerking en robottechnologie

Liebherr heeft drie ervaren partners op het gebied van metaalbewerking en robottechnologie samengebracht om de bewerkingsprocessen volledig te automatiseren. Deze opstelling in Biberach is de eerste waarin componenten van deze drie bedrijven zijn samengebracht. Een van de grootste uitdagingen lag in het bereiken van een soepele integratie van de verschillende systeeminterfaces.

De robotsystemen met verschillende grijpers zijn geleverd door Teqram in Zwolle. Deze ‘EasyBots’ zijn uitgerust met intelligente camera's en kunnen binnen hun werkgebied de producten automatisch herkennen, onafhankelijk van hun positie op de pallet. Hierdoor is het gebruikelijke tijdrovende aanleren (teachen) of programmeren van de robot overbodig.

Voor onderdelen die te dik zijn voor de lijn bieden de robots de mogelijkheid om de producten automatisch te bewerken met handgereedschappen. De robots hebben de beschikking over verschillende gereedschappen zoals beitels en haakse slijpmachines en gebruiken hun geavanceerde camera- en sensortechnologie om de onderdelen perfect af te werken.

Kwaliteitsnormen

Rösler Oberflächentechnik in Bad Staffelstein (90 km noordelijk van Neurenberg) leverde het draadband-straalsysteem voor het ontbramen, opruwen, reinigen en het verwijderen van roest en oxidehuid van plaatwerk. Het resultaat is een rondom grondige en altijd reproduceerbare straalkwaliteit.

Het systeem voor ontbramen en kanten afronden, bekend als de EdgeBreaker 9000, is geleverd door Arku Maschinenbau in Baden-Baden. Hiermee kan het plaatmateriaal in één werkgang efficiënt worden ontslakt, ontbraamd en afgerond. Vergeleken met enkelzijdige machines waar platen meerdere keren doorheen moeten, zorgt dit systeem voor een tijdsbesparing van 50% en een hogere productiviteit.

Europese lijn

Liebherr heeft bewust gekozen voor Europese fabrikanten, niet alleen wegens de kwaliteit van hun producten, maar ook vanwege hun uitgebreide ondersteuning. Deze strategische beslissing weerspiegelt het streven van Liebherr om de hoogste normen op het gebied van kwaliteit en operationele efficiëntie te waarborgen.

Liebherr vond het steeds moeilijker om gekwalificeerd personeel op dit gebied aan te trekken. De ontbraamlijn werd over een langere periode gepland, waardoor er al in een vroeg stadium rekening werd gehouden met het lagere aantal benodigde arbeidsuren. Op de productielocatie in Biberach hebben de medewerkers andere taken op zich genomen.

Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten was een centraal onderwerp bij het ontwerp. In tijden waarin er een tekort is aan geschoolde arbeidskrachten, kan robottechnologie een cruciaal onderdeel zijn in het dichten van dit gat en het efficiënter maken van de bewerkingsstappen.

Foto: Teqram