3D-geprinte woning in aardbevingsgebied

Thu May 02 2024

05 02

3D-geprinte woning in aardbevingsgebied

23/10/2023

Door Ad Spijkers

Progreso, cementfabrikant in Midden- en Zuid-Amerika, heeft via dochter Progreso X het eerste 3D-geprinte gebouw van Guatemala opgeleverd.


     

Het gebouw in Latijns-Amerika werd 3D-geprint in samenwerking met de Deense 3DCP Group. Er werd gebruik gemaakt van de BOD2-constructie-3D-printer van Cobod International. Deze wordt al gebruikt in de VS, Canada en verschillende Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Mexico. Het eerste 3D-geprinte huis in Guatemala combineert moderne bouwtechniek met een traditioneel rancho-daktype met palmbladeren, ideaal voor seismische omstandigheden.

Beton en palmbladeren

Met het project hebben de bouwers de structurele levensvatbaarheid van 3D-constructieprinten in een seismisch gevoelige regio gevalideerd. Het project, met 3 m hoge 3D-geprinte muren, werd in slechts 26 printuren in zeven dagen voltooid.

Door het gebruik van 3D-printen heeft het huis organisch gevormde muren die anders duur zouden zijn. Ze zouden zelfs onhaalbaar om te voltooien met betonblokken, het belangrijkste bouwmateriaal in de regio. De betonnen muren worden aangevuld met een dak van palmbladeren van het type Rancho. Dit daktype wordt in Latijns-Amerika al generaties lang gebruikt, omdat het goedkoop is en thermisch comfort biedt. Ook is het flexibele en lichtgewicht materiaal geschikt voor seismische gebieden.

Blijvende samenwerking

Progreso is blij met de oplevering van het project dat is gebouwd met 3D-printtechnologie, die ooit als ver weg werd beschouwd. De innovatiegeest van het bedrijf bracht het er toe nieuwe methoden te verkennen, met als hoogtepunt dit gebouw met duurzaam rancho dak, dat voor natuurlijke koeling in seismische gebieden zorgt. Bij de bouw maakte het bedrijf dankbaar gebruik van de steun van 3DCP Group en Cobod. Het eerste 3D-geprinte huis in Guatemala zal niet het enige project zijn dat de partners samen uitvoeren.

Cobod verwacht dat binnenkort interessante nieuwe ontwikkelingen zullen plaatsvinden, ook in Mexico, nu er stappen zijn gezet om de geschiktheid van de printtechnologie in een seismisch gebied te verifiëren.

Foto: Cobod