Hannover Messe 2025 weer vol technologie

Sun Sep 08 2024

09 08

Hannover Messe 2025 weer vol technologie

26/07/2024

Door Ad Spijkers

Organisator Deutsche Messe AG heeft de eerste details over de invulling van de Hannover Messe 2025 bekendgemaakt.


     

Van oudsher neemt de aandrijftechnologie elke twee jaar een aanzienlijk deel van het uitgebreide beurscomplex in Hannover. Onder het label ‘Motion & Drives’ presenteren bedrijven uit alle delen van de wereld hun kracht en hun belang als de grootste toeleveringsindustrie voor de internationale machinebouw. In alle sectoren presenteren de bedrijven innovatieve en slimme componenten en systemen. De Hannover Messe wordt gehouden van 31 maart tot en met 4 april 2025.

Traditioneel wordt aandrijftechniek vertegenwoordigd door veel bedrijven uit binnen- en buitenland, vooral in de oneven jaren. Dit zal ook in 2025 het geval zijn. Onder het label Motion & Drives presenteren de fabrikanten in de hallen 4, 5 en 6 hun nieuwste toepassingen en componenten voor intelligente en duurzame productie. De aandrijftechnologie speelt in veel industrieën een sleutelrol, want zonder deze technologie beweegt er niets. Voor de sterk op export gerichte industrie is Hannover Messe hét platform om de mondiale activiteiten te stimuleren vanwege het hoge niveau van internationaliteit.

Innovatiemotor

De Hannover Messe biedt exposanten de mogelijkheid om deel te nemen aan een industrieel innovatie-ecosysteem. Bedrijven uit de machinebouw, de elektrische en digitale industrie en de energie-industrie presenteren efficiënte en duurzame oplossingen voor de huidige en toekomstige industriële waardecreatie. De mix van onderzoek, bedrijfsleven, startups en politiek trekt een zakelijk potentieel en toegang tot besluitvormers op het hoogste niveau, met technologiescouts, experts en mediavertegenwoordigers van over de hele wereld.

De Hannover Messe is met Motion & Drives een innovatiemotor en zwaartepunt voor de nieuwste en beste oplossingen voor de machinebouw. De exposanten leveren kracht, koppel, positionering, data en oplossingen voor de echte en virtuele wereld.

Waardevolle export

Volgens het Verband Deutscher Maschinen und Anlagenbau (VDMA) exporteerden Duitse aandrijftechnologiebedrijven vorig jaar goederen ter waarde van 17,9 miljard euro. De belangrijkste afnemerslanden waren China, de VS, Frankrijk, Italië, Polen, Oostenrijk, Tsjechië en Groot-Brittannië. Ook de fluïdtechnologie (hydrauliek en pneumatiek) is een sterk exportgerichte industrie. In 2023 werd er voor 8,4 miljard euro aan goederen geëxporteerd, wat overeenkomt met een exportquotum van 60%. De belangrijkste afnemerslanden zijn de VS, China, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Nederland.

Op de stand van de VDMA worden actuele onderwerpen uit de sector besproken, waaronder digitalisering, interconnectiviteit, Manufacturing-X, OPC UA, umati, energiebewaking en -efficiëntie, CO2-voetafdruk, digitaal productpaspoort en circulaire economie. Daarnaast zal een speciale show digitale en duurzame oplossingen op het gebied van vloeistoftechnologie en aandrijftechnologie demonstreren. De nadruk zal liggen op uitdagingen op het gebied van systeemarchitectuur, energieverbruik, PCF-berekening en de circulaire economie.

AI-conferentie

In de aanloop naar de editie 2025 organiseert Deutsche Messe op 22 januari in Frankfurt de conferentie 'AI in Industry', voortbouwend op het evenement uit 2024. Volgend jaar wordt de AI-conferentie verdeeld in drie tracks: Business, Engineering en Deep Tech. De conferentie biedt ruimte om met experts informatie uit te wisselen over de huidige stand van de kennis of om te leren van best practice oplossingen.

Robotics Award

Eerder werd al bekend gemaakt dat de Deutsche Messe na een pauze van enkele jaren de Robotics Award nieuw leven heeft ingeblazen. Er worden prijzen uitgereikt voor door robot ondersteunde automatiserings- en logistieke oplossingen. Bedrijven en instellingen uit binnen- en buitenland kunnen zich aanmelden, ongeacht of zij exposant zijn op de Hannover Messe 2025. De prijsuitreiking vindt plaats op 19 februari 2025 als onderdeel van de Hannover Messe Press Preview in het expositiecentrum in Hannover. De deadline voor aanmelding is 11 november 2024.

Foto: Hannover Messe, Rainer Jensen