Modulair functies inprikken

Fri Nov 22 2024

11 22

Modulair functies inprikken

27/05/2015

Door Liam van Koert

Ja de Hannover stand van Pilz kleurde geler dan ooit en het is er uiteraard zeer veilig. Maar het volledige verhaal wordt verteld door een enorme wand met het PSS4000 systeem. Met dit gedistribueerde besturingssysteem prik je erbij wat je nodig hebt. Of je trekt er een kaartje uit als dat niet meer nodig is.


     

“Ik heb het aantal PLC-koppen nog niet geteld”, zegt Jeroen te Brake van Pilz. De Sales Engineer bij Pilz is net uit Nederland afgereisd om ons in moerstaal te woord te staan en uiteraard. Ik geloof hem meteen. Het zijn er namelijk wel erg veel en de boodschap is helder. PSS4000 is modulair en zit niet snel aan zijn max. Maar waarom ineens die aandacht voor het grotere besturingsplaatje?

Veiligheid 4.0?
Ook Pilz heeft als gerenommeerde Duitse automatiseerder heel wat op met 4.0. En omdat het Pilz-geel ook door mij onlosmakelijk met veiligheid wordt geassocieerd, zoeken mijn ogen voortduren of de kreet ‘veiligheid 4.0’ ergens op de groot verlichtte panelen prijkt. “Tevergeefs”, verzekert Te Brake me. “Je kan veiligheid niet opzichzelfstaand in een 4.0 context bespreken. Dat doen we dus ook niet. Helemaal omdat we PSS4000 hebben, een decentraal totaalsysteem dat ingrijpt op alle Pilz-producten waarmee snel een complete machine- of productielijn wordt gebouwd.” Ik herinner me dat Pilz inderdaad al sinds jaar en dag tal van andere producten maakt. Gele elektromotoren, het ziet er wat raar uit, maar ze bestaan echt. Maar ook daar heeft Te Brake het niet over. Nee, de kern zit hem in het gedistribueerde karakter van PSS4000 en SafetyNETp. Dat en de vele producten en functies die naar hartelust kunnen worden toegevoegd, geeft de flexibiliteit die een 4.0 fabriek nodig heeft.

Klassiek vs eigentijds
“In een klassieke topologie is er een centrale besturing die de machine bewaakt”, begint te Brake zijn uitleg over PSS4000. “Deze verwerkt alle signalen van sensoren en actuatoren, waarbij via decentrale I/O-modules wel bepaalde functies naar de periferie kunnen worden gebracht. Maar dit is grotendeels een kwestie van minder kabels gebruiken. Ook hier worden de functies niet lokaal afgehandeld. In het geval van PSS4000 gaat deze benadering op de schop. De functies worden verdeeld en zowel de besturingsgegevens als failsafe gegevens worden via SafetyNETp – onze eigen realtime ethernet bus - gesynchroniseerd. Waar de afhandeling plaats vindt maakt niet meer uit. En de hoewel veiligheidssignalen hun eigen kanaal hebben, loopt alles gewoon via één en dezelfde kabel. Dat maakt PSS4000 echt modulair.”

Een totaalplaatje
De kracht van PSS4000 is ook dat het een ‘bijna alles vreter’ is. Op de eerste plaats is er de zeer snelle PSS-hardware. Hieronder vallen een PSSuniveral PLC , een PSSuniversal Multi en tal van I/O. Of het nu gaat om motion controllers of om lichtschermen PSS4000 kent ze. Ook kan op veel apparaten PSS4000 firmware worden geïnstalleerd wat een snelle integratie mogelijk maakt. En om het plaatje compleet te maken, zijn er natuurlijk ook de aanvullende software tools. Te Brake: “Vanzelfsprekend kunnen projecten intuïtief via onze objectgeoriënteerde PAS 4000-suite worden geprogrammeerd en geconfigureerd. En voor nog meer gemak hebben we hier sinds de SPS ook onze eigen HTML5 gebaseerde visualisatie tool PASvisu aan toegevoegd. Want ook bij veiligheid 4.0 hoor je een machine natuurlijk met je mobiel of tablet te kunnen bedienen.”