Olaf Ophoff, directeur factory automation systems bij Turck in Mülheim aan de Ruhr: “Om grote hoeveelheden machinedata te verwerken bieden wij de industrie onze cloudoplossing. De eerste bedrijven gebruiken het al; dit jaar rollen we deze oplossing uit over de hele industriële markt.” (Foto Bart Driessen)
“Nu machinedata in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar komen, zoeken bedrijven naar oplossingen in de cloud. Alleen zijn er tot nu maar weinig specifieke oplossingen voor de industrie. Daarom hebben wij Turck Cloud Solutions ontwikkeld. Belangrijk van deze oplossing is dat zij direct aansluit bij de actuele machineautomatisering.”
Hoe worden de data vanuit de machine in de cloud opgeslagen? Het antwoord klinkt eenvoudiger dan gedacht. Turck geeft de data direct vanuit haar besturing en I/O-componenten over aan de cloud. Een onderdeel dat steeds ter sprake komt als het gaat om dataoverdracht naar de cloud, is de beveiliging van de data. Om deze kwestie goed op te lossen heeft Turck onlangs Beck IPC overgenomen. Dat bedrijf is namelijk ontwikkelaar van Kolibri; een protocol voor versleuteld uitgevoerde datacommunicatie. Dankzij dit protocol kunnen data veilig worden opgeslagen en geanalyseerd in de cloud. Gebruikers kunnen zodoende hun data de direct overslaan vanuit de Turck-besturing naar de cloud. Direct betekent in dit geval dat de gebruiker met een simpele klik op zijn muis kan kiezen welke data daarvoor in aanmerking komen. Het useroppervlak van de cloud verzorgt de indeling van deze data en maakt ze klaar voor gebruik in diagrammen en grafische voorstellingen. De Cloud Solutions van Turck bestaat ook uit tools voor continue data-analyse en monitoring. Daarmee kan de gebruiker bijvoorbeeld preventief onderhoud uitvoeren.
Olaf Ophoff, directeur factory automation systems bij Turck (Foto Bart Driessen)
Voor gebruikers van veldbussen is het heel aantrekkelijk dat veldbusmodules geleverd worden met de geïntegreerde Field Logic Controller (FLC) en ARGEE (webgebaseerde programmering). Dat betekent dat ook dieper liggende data direct in de cloud verwerkt kunnen worden. Zo herkent FLC data zoals slijtgegevens, verouderingssignalen, plagiaat, spare parts en de uptime en downtime van machines. Al dat soort data worden toegankelijk gemaakt zonder dat de besturing hierdoor wordt belast. Door deze verdieping worden de voordelen van de cloud nog groter. Zoals snelle toegang op afstand van machines, diagnose en predictive machinecontrole.
Ophoff: “Hoe deze oplossingen worden gehost, is in de visie van Turck een kwestie van voorkeuren. Industriële ondernemingen kunnen kiezen voor een hosting die voor 100% door Turck wordt uitgevoerd. Security is daardoor verzekerd. De bijbehorende server daarvan staat in Duitsland. In de loop van dit jaar zullen wij ook een server plaatsen in de USA en een in China. Wanneer de klant kiest voor een eigen server beiden we hem een bijzonder eenvoudig te hanteren oplossing aan. Cloudcomputing kan dan vanuit het eigen automatiseringssysteem worden bedreven.”
Welke nieuwe onderdelen gaat Turck bieden cloudgebied? Waar nu nog hard aan wordt gewerkt, is een industriële server voor inbouw in schakelkasten (IP20) en in de buitenwereld (IP67). Wat betreft software kondigt Turck iets aan op het gebied van zelflerende algoritmen; een vorm van machinelearning. Machines moeten voortaan zelf op tijd waarschuwingen geven en ook nog de problemen oplossen. Hoe dat probleem dan moeten worden opgelost laat Turck nu nog aan de instructie van de TD. Maar dat de software een steeds groter aandeel krijgt in predictive maintenance is wel duidelijk.