The Age of Disruption

Thu Jan 23 2025

01 23

The Age of Disruption

23/10/2014

Door Liam van Koert

Vandaag zitten er 15 vakbonden uit 11 landen in Brussel bij elkaar. Ze willen een strijdplan bedenken tegen een startup die de wereldwijde taxibranche van het ene op het andere moment volledig op zijn kop heeft gezet. 

 


     

 

Het idee van Uber was simpel. Door taxichauffeurs middels een app rechtstreeks in contact te brengen met reizigers, werd het bestellen van een taxi wel heel eenvoudig. De taxicentrale was in één klap overbodig en ook particulieren gingen zich in de taximarkt mengen.”Oneerlijke concurrentie!’”, schreeuwt de branche. In Duitsland werd Uber verboden op grond van ontbrekende taxivergunningen. Maar hoewel de particuliere service UberPop controversieel is - heeft het bedrijf natuurlijk gelijk in haar argumentatie dat het helemaal geen vervoersbedrijf is. Ze bouwen een community van chauffeurs en reizigers. Waarom zouden zij Uberhaupt een rijbewijs hoeven te hebben?

Het is al lang geen voorbode meer van het tijdsgewricht waarin we zijn beland. Natuurlijk heeft de taxibranche gewoon liggen slapen. Ze hadden al lang zelf met een platform moeten komen. Maar blijkbaar was het binnen streng afgebakende koninkrijkjes lastig iets dergelijks te organiseren. Er was een buitenstaander nodig om van de grond te krijgen waar de reiziger al  jaren op zat te wachten. Overigens gaat dat Europese platform vanuit de branche zelf er dan toch komen als we de Morgen mogen geloven.  Maar wellicht is het met de komst van deelplatformen als Snapcar (een auto lenen) en Blablacar (met iemand meerijden) wel mosterd na de maaltijd.

De maakindustrie is niet immuun voor vergelijkbare Ubernames door nieuwkomers. En wie struisvogelt staat morgen in zijn hemd. Waarom? Hier in de USA – ik mocht ik even naar Boston -  had men het over SMAC. Het staat voor Social, Mobile, Analytics en Cloud. Uiteraard mogen in deze context termen als crowdfunding, 3dp, robotics en smart products niet ontbreken. Deze turbulente soep van trendy ingrediënten is een potente voedingsbodem voor disruptieve startups. We zullen er nog veel zien. Hun verschijningsvorm is divers. Maar een aantal dingen hebben ze gemeen. Zo zijn ze klein en wendbaar. Toch krijgen ze snel grote dingen van de grond. Ze maken efficiënt gebruik van de krachtige ‘open source’ middelen die voorhanden zijn. En binnen hun community is snel de juiste expertise gevonden. Aansluiting bij de gebruiker en de time to market van hun producten is ongekend. Quirky is hiervan een mooi voorbeeld. Ze gebruiken hun community als uitvinders en productontwikkelaars. En iedereen die bijdraagt, deelt in de winst. Het is een industriële gigant als GE niet ontgaan. Ze doen diverse gezamenlijke projecten en GE heeft hiervoor een groot aantal patenten voor het grote publiek vrijgegeven. Is deze samenwerking tussen David en Goliath een blauwdruk voor de toekomst? Misschien is dat een wat te zware classificatie. Maar struisvogelen doet GE in ieder geval niet. En laten we eerlijk zijn. Ook Quirky zal best wel wat van GE kunnen leren.