In een project aan de Technische Hochschule Mittelhessen in Giessen ontwikkelen onderzoekers een platform voor een veilige en tegelijkertijd economische koppeling aan het internet.
Vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen gaat het invoeren van digitalisering van de productie (Industrie 4.0) gepaard met risico's. Via het nieuwe platform kunnen actuele meetdata voor op de cloud gebaseerde toepassingen worden overgezonden. Programma's geven aldus vroegtijdig op slijtage van machines, zodat productieuitval wordt voorkomen. Samenwerkingspartners in het project zijn installatiebouwer Hedrich uit Ehringshausen, het Fraunhofer-Institut für Sichere Informationstechnologie in Darmstadt en de IT-bedrijven Innias en BSC Computer.
Het in een netwerk opnemen van industriële installaties wereldwijd is in het tijdperk van Industrie 4.0 technisch heel eenvoudig. Het zwakke punt is de veiligheid van de data op het internet. Daar komt bij dat het zeer duur is om oude productiesystemen zodanig aan te passen dat de vereiste data kunnen worden verzameld. Eenmaal aangeschafte machines blijven tientallen jaren in gebruik. Ze kunnen alleen met veel moeite en tegen hoge kosten worden aangepast aan nieuwe eisen. Een groot deel van het wereldwijd geïnstalleerde machinepark is daarom nog niet aan productie in netwerken gekoppeld.
De onderzoekers in Giessen moeten daarom voor de data-acquisitie een nieuwe, op radiogolven gebaseerde sensortechniek ontwikkelen, die het zonder veel moeite mogelijk maakt machines er achteraf van te voorzien. De data-overdracht gebeurt via gestandaardiseerde software en met het gratis 'Production Performance Management Protocol' dat Bosch speciaal voor kleine en middelgrote ondernemingen heeft ontwikkeld. De veiligheid van de data wordt bereikt door een combinatie van op hardware en software gebaseerde cryptografische methoden.
De eerste gebruiker is projectpartner Hedrich. De middelgrote onderneming levert vacuüminstallaties voor klanten in meer dan zestig landen op alle vijf continenten. Het nieuwe platform biedt de mogelijkheid om klanten voorspellend onderhoud (predictive maintenance) van hun installaties aan te bieden. Via internet kunnen ze daarmee bijvoorbeeld data over temperatuur, druk, trillingen of oliekwaliteit verzamelen. De benodigde vervangingsdelen of gereedschappen kunnen daardoor wereldwijd op het juiste tijdstip klaar staan en storingen of productieuitvallen worden geminimaliseerd.
Bij het op de markt brengen van het platform willen de partners zich eerst concentreren op middelgrote machinebouwers. Omdat de oplossing fundamenteel branche-overschrijdend toepasbaar is en kan worden aangepast aan verschillende ondernemingsgrootten, voorzien de onderzoekers een groot marktpotentieel.
Het onderzoeksproject loopt tot het einde van dit jaar en wordt gesubsidieerd door het Hessische 'Landes-Offensive zur Entwicklung Wissenschaftlich-ökonomischer Exzellenz' (Loewe).
Foto: HA Hessen Agentur – Jan Michael Hosan