3D-kleurencamera met 5 MP-sensoren

Sun Apr 28 2024

04 28

3D-kleurencamera met 5 MP-sensoren

19/09/2023

Door Ad Spijkers

De IDS Ensenso C gaat in op de huidige uitdagingen in de automatiserings- en robotica-industrie.


     

De nieuwe 3D-kleurencamera van Imaging Development Systems (IDS) is ontwikkeld voor nauwkeurige inspectie van grote scènes en fijne details. Vergeleken met andere Ensenso-modellen van deze fabrikant biedt de nieuweling zowel 3D- als RGB-kleurinformatie. De nieuwe 3D-camera is geschikt voor het automatiseren van veel industriële processen, bijvoorbeeld voor kwaliteitscontrole, op assemblagelijnen of bij orderverzameltaken.

Eigenschappen

De Ensenso C-serie biedt een resolutie van 5 MP voor de puntenwolk en 2 MP voor de aanvullende 2D-kleurinformatie. Hij zal in eerste instantie verkrijgbaar zijn met een basislijn van circa 240 mm en iets later ook met circa 455 mm. Dit zorgt ervoor dat zelfs grote objecten kunnen worden vastgelegd. Het volledig geïntegreerde, voorgeconfigureerde 3D-camerasysteem (IP65/67, ready-to-use) beschikt over een krachtige projector, waardoor objecten ook bij moeilijke lichtomstandigheden betrouwbaar kunnen worden gedetecteerd.

De nieuwe C-serie combineert alle voordelen van Ensenso in de 3D-vision-omgeving. Digitale tweelingen kunnen hiermee eindelijk onderscheid maken tussen kleuren. Ondanks vereenvoudigde bediening en een compacter ontwerp profiteren toepassingen van een hogere reproduceerbare Z-nauwkeurigheid en meer lichtopbrengst van de projectorelektronica. De uniformere behuizingen van de beschikbare modelvarianten maken ook een grotere kostenefficiëntie in de 3D-bovenklasse mogelijk.

Voorgemonteerde modellen

Voor verschillende toepassingsscenario's zijn verschillende modelvarianten met alternatieve basislijnen en brandpuntsafstanden beschikbaar. De coördinatensystemen van de stereo- en RGB-camera's zijn volledig ten opzichte van elkaar gekalibreerd. Bovendien zijn alle lenzen, inclusief de patroonprojector, in de fabriek vooraf ingesteld op het gezichtsveld en de werkafstand van het betreffende model, waardoor bediening en inbedrijfstelling eenvoudiger worden.

De extra RGB-sensor genereert textuurgegevens, die de 3D-puntenwolk aanvullen met echte kleurinformatie en zo realistische 3D-beelden garanderen. Dit maakt het gemakkelijker om gekleurde objecten te onderscheiden voor volgende processen. Dankzij het compacte ontwerp zijn alle interne componenten van de C-serie optimaal beschermd tegen alle invloeden van buitenaf (IP65/67) en bestand tegen trillingen en schokken.

Met de grote basislijn en het kleine gezichtsveld bereiken de M-modellen (455 mm) een reproduceerbare Z-nauwkeurigheid van 0,2 mm bij een objectafstand van 2 m. Het geoptimaliseerde behuizingsontwerp minimaliseert temperatuur gerelateerde afwijkingen in dieptewaarden tot een minimum (bijvoorbeeld: 0,075 mm afwijking op een afstand van 30 cm en een temperatuurverandering van 10°C).

Foto: IDS